۱۳۹۲ شهریور ۱۲, سه‌شنبه

ادویه ها



ترکیب ادویه ها در غذاهای ما ایرانی ها :

من به شخصه عاشق غذاهایی هستم که توش  ادویه بکار رفته باشه .... هر کشور هم ادویه مخصوص خودش را داره برای همینه که طعم غذاها توی هر کشوری متفاوت است  مثل غذاهای هندی / ایرانی / پاکستانی/ تایلندی و آفریقایی و .....همه می دونیم که ادویه ها علاوه بر طعم دهنده بودن خاصیت دارویی هم دارند پس سعی کنیم از ادویه ها به میزان درست در غذاها استفاده کنیم . فکر نکنید اضافه کردن بیش از اندازه ادویه غذا را خوشمزه تر می کنه باید مقدار هر ادویه توی غذا به حدی باشه که مزه اصلی غذا را تحت تاثیر قرار نده .. که با کمی تجربه و تمرین میزان ریختن ادویه در هر غذا دستتون میاد . البته از آنجایی که من جنوبی هستم بیشتر از این ادویه ها استفاده می کنم ولی در شمال ایران بیشتر طعم دهنده زردچوبه و فلفل سیاه و سبزیهای محلی است .و من معمولا ادویه های مورد نیازم را از سفرهایی که به جنوب دارم به صورت فله ایی خریداری می کنم و میزان مصرفی را دم دست و بقیه را برای اینکه سالم بمونه توی یخچال نگه می دارم چون با گرمای هوا ممکنه ادویه خراب بشه . توی تمام ادویه ها می تونید از پودر فلفل قرمز بسته به ذائقه اتون استفاده کنید .
================================================================================
ادویه پلو :  این ادویه یه ادویه کلی برای همه نوع پلو است مخصوصا پلو ادویه که بعدا دستورش را براتون می گذارم من همیشه به صورت فله ایی این ادویه را تهیه می کنم واین ترکیبات زیر توش بکار میره:

"   زیره سبز و زیره سیاه و گل محمدی و دارچین و زنجبیل و جوز هندی و میخک و هل و پودر تخم گشنیز .  که میزان جوز باید خیلی کمتر از بقیه ترکیبها باشه "

به اینصورت که برای تهیه تقریبا 1 لیوان ادویه پلویی : 2 قاشق غذاخوری پودر دارچین و گل سرخ و 1 قاشق غذا خوری از پودر زنجبیل خشک    و پودر تخم گشنیز و هل و زیره سیاه و زیره سبز و 1/2 قاشق غذاخوری از پودر میخک و 1/3 قاشق غذاخوری از پودر جوز هندی 
========================================================================
ادویه ترشی :برای انواع ترشی می تونید از  تخم سیاه دانه و نعنا خشک و گلپر و تخم گشنیز و پودر کاری و زردچوبه و فلفل قرمز استفاده کنید.
=================================================================================
ادویه  ماهی : برای گرفتن بوی زهم ماهی می تونید از زنجبیل و پودر سیر و گرد لیمو ترش و پودر زیره و پودر تخم گشنیز استفاده کنید و در بعضی موارد از زعفران و فلفل سیاه و آبلیموی تازه . من ادویه بیشتری برای ماهی استفاده نمی کنم چون طعمش قالب میشه و مزه ماهی از بین میره ....

 به اینصورت که برای 1 عدد ماهی متوسط : 1قاشق چایخوری از زنجفیل خشک یا تازه را با 1 قاشق چایخوری از پودر سیر و 1 قاشق چایخوری از پودر لیمو ترشو 2 قاشق مربا خوری از پودر گشنیز و 1 قاشق مربا خوری از زیره سبز  مخلوط کنید و رو و یا توی شکم ماهی بمالید  البته به جای پودر لیمو ترش از آبلیموی تازه هم می تونید استفاده کنید که میزانش بسته به ذائقه اتون داره .
=================================================================================

ادویه گوشت : برای درست کردن غذاهای گوشتی می تونید از ترکیب جوز هندی ( به مقدار خیلی کم ) و دارچین و زیره سبز و برگ بو و فلفل سیاه و پودر لیمو عمانی و میخک و زردچوبه و پودر سیر و استفاده کرد  
.
برای 1 کیلو گوشت 3 برگ بو و 1/4 قاشق چایخوری از پودر جوز هندی و 1 چوب دارچین 1 قاشق چایخوری از زیره سبز و 1 عدد میخک و 1/2 قاشق چایخوری از پودر لیمو عمانی و زردچوبه و پودر سیر و فلفل سیاه اضافه کنید.
=================================================================================

ادویه مرغ : برای گرفتن بوی بد مرغ میشه از برگ بو و زیره سبز و فلفل سیاه پودر لیمو عمانی و زردچوبه و ادویه کاری  زنجفیل و پودر سیر استفاده کرد.
به اینصورت که برای 1 عدد مرغ 2 برگ بو 1/2 قاشق چایخوری زردچوبه و فلفل سیاه و پودر لیمو عمانی و پودر سیر و زنجفیل خشک یا تازه  و 1 قاشق چایخوری از پودرکاری
=================================================================================

برای خورشت قیمه بهترین ادویه لیمو عمانی درسته است که توی آب خورشت انداخته میشه و همینطور کمی زعفران دم کرده و پودر دارچین که حتما باید در آخر طبخ خورشت به آن اضافه بشه چون خورشت را سیاه می کنه و بعضی ها برای درست کردن قیمه نذری از کمی گلاب توی قیمه استفاده می کنند.
=================================================================================
ادویه برای کباب کوبیده : معمولا از سماق و به مقدار خیلی کم از فلفل سیاه استفاده میشه .
که از فلفل سیاه برای توی کباب و از سماق برای روی کباب استفاده میشه .
==================================================================================

البته اینها تجربیات و اطلاعات شخصی من در مورد مصرف ادویه ها در غذاهای ایرانی بود و بیشتر سبک من برای تهیه غذاها است . لطفا اگه از این اطلاعات استفاده می کنید با ذکر منبع باشه  . شاید شما استفاده از ادویه کمتری در غذا را بپسندید . در پستهای آینده در مورد ادویه های ملل هم مطلب خواهم گذاشت .... pegah

۸ نظر:

  1. merci..ama ie soal?nesbateshono mishe begin?man advie mahi o advie goshto morgh ro mikham bedonam merci

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. دوست عزیز یکبار دیگه متن را بخونید چون من مواردی را که خواسته بودید تازه به متن اضافه کردم ممنونم از توجهتون :)

      حذف
  2. دست شما درد نکنه خانم بسیار هنرمند که این ادویه‌ها رو توضیح دادی. این اطلاعات خیلی‌ برای من مفید هست و منو خیلی‌ به ذوق میاره که با وجود اینکه دیر از سر کار میام بجای fast food از دستور غذاهای خوشمزه و ساده شما استفاده کنم و با عکس‌ها چک کنم ببینم که دارم درست پیش میرم یا خراب کاری کردم. سپاس


    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. عزیزمی فرناز جون شما خیلی لطف داری به من ممنون بابت اون یادآوری خوبتون <3

      حذف
  3. باسلام وخسته نباشید ممنون ازسایت خوبتون ازادویه اماده گوشت چرخ کرده که در سوپر مارکت ها هست میشه به جای ادویه گوشت استفاده کرد

    پاسخحذف